Auto-plagiatul poate apărea atunci când un autor își republică opera în întregime sau reutilizează porțiuni mari din materialul său publicat anterior în lucrare nouă. Acest lucru ridică o altă problemă etică: încălcarea drepturilor de autor. Când autorii își publică lucrările în orice mod (de exemplu, într-un jurnal sau ca parte a unei conferințe), aceștia transferă în general drepturile asupra materialului lor către editor. În aceste condiții, deși este posibil ca autorul să fi cercetat sau creat materialul, acesta nu-l mai deține. Reeditarea lucrărilor fără consimțământul editorului sau citări corespunzătoare se califică, așadar, ca folosind materiale pe care nu aveți dreptul să le utilizați în aceste condiții. Trimiterea duplicat este tratată foarte serios de către jurnale, care au politici stricte în vigoare pentru a evita pierderea timpului recenzorilor și a posibilelor încălcări ale drepturilor de autor.

Auto-plagiatul se aplică și atunci când un autor prezintă greșit sau folosește materialele lor în mod greșit. Reutilizarea textului vechi sau a rezultatelor ca parte a unei „noi” lucrări fără citări adecvate poate induce în eroare cititorii în gândul că noua lucrare este nouă și originală.

O altă formă de auto-plagiat este fragmentarea datelor, unde autorii își publică rezultatele sau descoperirile ca mai multe piese mai mici, atunci când materialul ar fi mai bine prezentat ca un întreg mai mare și coeziv. Această practică, cunoscută și sub denumirea de „feliere de salam”, este considerată lipsită de etică, deoarece pierde timpul recenzorilor și cititorilor care altfel s-ar putea concentra asupra altor literaturi academice.

Cum se poate evita autoplagiul

  • Citați întotdeauna materialul publicat anterior într-o lucrare nouă.
  • Asigurați-vă că oricare dintre textele sau datele publicate anterior sunt utilizate pentru a susține materiale și argumente noi în lucrări noi. Trebuie să existe suficient conținut original pentru a justifica o nouă publicație.
  • Publicați constatările dvs. ca un întreg coeziv ori de câte ori este posibil pentru a evita fragmentarea datelor, cu excepția cazului în care există motive întemeiate pentru a face acest lucru.
  • Divulgați întotdeauna editorilor jurnalului atunci când lucrarea pe care o trimiteți conține materiale publicate anterior.
Autoplagiatul in licenta sau disertatie